„Muzika je molitva!
Stvoritelj je ljudima podario muziku,
kako bi se mogli moliti bez reči.
Ona je neophodna životu
kao vazduh.“
Vera Kovač Vitkai

O takmičenju

Takmičenje solo pevača „Vera Kovač Vitkai“ prvi put je održano od 7-10. novembra 2014. godine u Muzičkoj školi „Isidor Bajić“ u Novom Sadu. Počasni član žirija bila je i sama primadona mr Vera Kovač Vitkai.

Takmičari se mogu prijaviti na stranici
Prijava

Uprava takmičenja

Izvršni direktor
mr Marta Balaž

Umetnički direktor
red.prof mr Florijan Balaž
red.prof dr Agota Vitkay-Kucsera

Izvršni sekretar
dipl. vazd. ing László Vitkay – Kucsera

Valentina Taškova, profesor solo pevanja


Valentina Taškova je rođena 1968. godine u Beogradu. Bavi se muzikom od svoje devete godine. Posle završene srednje muzičke škole „Stanković“ na dva odseka (gudački odsek – violina, u klasi prof. Miodraga Sretenovića, odsek za solo pevanje u klasi prof. Olivere Grujić-Slavić), započela je studije solo pevanja na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Radmile Smiljanić, a nastavila je na Fakultetu umetnosti u Nišu, u klasi prof. Gordane Jevtović-Minov. Studirala je i violinu na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Vladimira Čabrenovića. Tokom školovanja osvojila je niz nagrada i priznanja za svoj rad. Zapažene rezultate je ostvarila na međunarodnom takmičenju u Beogradu, Zagrebu, Ženevi, Milanu… Godine 1994. Debitovala je u ulozi Prve dame Kraljice noći u Mocartovoj operi ,,Čarobna frula”, kao član operskog studija pri Narodnom pozorištu u Beogradu pod vođstvom maestra J. Šajnovića. Bila je dugogodišnji solista Umetničkog ansambla VS ,,Stanislav Binički”, honorarni član hora RTS-a i solista Opere i teatra ,,Madlenianum” gde je ostvarila solističke role u ,,Cosi fan tutte” (W.A. Mozart), ,,Les contes d’ Hoffmann” (J. Offenbach), ,,Traviata” (G. Verdi) … Sarađivala je sa istaknutim domaćim i stranim dirigentima i rediteljima (Miklošem Sinetarom, Jurijem Aleksandrovim, Rubenom Silovom, Karlosom Trikolidisom, Angelom Šurevim, Jovanom Šajnovićem, Vladimirom Kranjčevićem, Pavlom Medakovićem…) Kao koncertna pevačica imala je veliki broj solističkih koncerata širom Srbije i Evrope (Nemačka, Grčka, Bugarska, Francuska). Ostvarila je trajne snimke za Radio-televizije Srbije, Televiziju Ljubljana, Televiziju Novi Sad. Član je UMUS-a i međunarodnog udruženja vokalnih pedagoga (EVTA). Dobitnica je medalje za zasluge u prosveti i kulturi TREĆEG STEPENA (2002. godine) i Jubilarne povelje Opere i teatra „Madlenianum“ za umetnički doprinos (2007. godine).

Valentina Taškova je članica žirija na domaćim i međunarodnim takmičenjima solo pevača, a od 2017. godine postala je umetnički rukovodilac ansambla „Operetika“ koji ima za cilj promovisanje srpske muzike, afirmisanje mladih umetnika. Kao jedan od najznačajnijih poduhvata u toku dosadašnjeg pedagoškog rada, svakako je organizacija i nastup klase u prepunoj Svečanoj dvorani Doma Vojske Srbije, uz pratnju orkestra UAMO „Stanislav Binički“ pod dirigentskom palicom Pavla Medakovića. Valentina je profesor solo pevanja u MŠ ,,Mokranjac” od 2008. godine. Njeni đaci dobitnici su velikog broja nagrada na domaćim i međunarodnim takmičenjima (preko 200 nagrada, od toga 134 prvih, 14 laureata, 10 specijalnix…). Nastupali su u Galeriji SANU, Ruskom Domu, Svečanoj dvorani Doma Vojske Srbije, Galeriji i Svečanoj dvorani Zadužbine Ilije M. Kolarca, Etnografskom muzeju… Nekolicina je već sa uspehom nastavila svoje školovanje na FMU (Beograd), „Mozarteum“ u Salcburgu, Muzičkoj akademiji u Beču, Italiji …