„Muzika je molitva!
Stvoritelj je ljudima podario muziku,
kako bi se mogli moliti bez reči.
Ona je neophodna životu
kao vazduh.“
Vera Kovač Vitkai

O takmičenju

Takmičenje solo pevača „Vera Kovač Vitkai“ prvi put je održano od 7-10. novembra 2014. godine u Muzičkoj školi „Isidor Bajić“ u Novom Sadu. Počasni član žirija bila je i sama primadona mr Vera Kovač Vitkai.

Takmičari se mogu prijaviti na stranici
Prijava

Uprava takmičenja

Izvršni direktor
mr Marta Balaž

Umetnički direktor
red.prof mr Florijan Balaž
red.prof dr Agota Vitkay-Kucsera

Izvršni sekretar
dipl. vazd. ing László Vitkay – Kucsera

Prof. Mr FLORIJAN BALAŽ, violinista


Florijan Balaž, violinista, rođen je 1971. godine u Novom Sadu gde je završio nižu i srednju muzičku školu. Studirao je u Novom Sadu i Ljubljani, te godinu dana proveo na specijalizaciji u Beču. Poslediplomske studije završio je na Akademiju umetnosti u Novom Sadu u klasi prof. Uroša Pešića.

Trenutno radi kao Redovni profesor na predmetu violina na Akademiji umetnosti u Novom Sadu uporedo vršeći i ulogu Šefa gudačke katedre. Dobitnik je niza nagrada i priznanja od kojih među najznačajnije spadaju: prvo mesto na Saveznom takmičenju u kategoriji violina 1986. godine, prvo mesto na Saveznom takmičenju kamerne muzike u kategoriji klavirski trio, te prvu nagrada na Međunarodnom takmičenju „Petar Konjović“ u kategoriji klavirski duo 1996.godine. Za uspehe postignute u studiranju i muzičkom radu 1988.godine dobio je najviše priznanje grada Novog Sada „Nagradu punoletstva“. Predstavljao je Jugoslaviju u Mediteranskom omladinskom orkestru u Eks-en Provans – Francuska 1989.godine, a 1991. uspešno je položio audiciju za koncert – majstora u Omladinskom orkestru „Gustav Mahler“ koji je godinama vodio čuveni dirigent Klaudio Abado. U sezoni 1992-1993 bio je član orkestra „Ciudad orchestra de Malaga“ u Španiji. Od 1993. pa do kraja 1995. bio je stalni član Simfonijskog orkestra u San.Galenu u Švajcarskoj, kao i koncert – majstor Kamernog orkestra iz Gosaua takođe u Švajcarskoj. Osnivač je i koncert –  majstor kamernog orkestra „Novosadsko solisti“. U sezoni 2004. – 2005. ponovo je dobio angažman u Simfonijskom orkestru San. Galen, za to vreme provedeno u Švajcarskoj Florijan Balaž nastupao je i na koncertima Evropskog gudačkog orkestra.

Poseban akcenat Florijan Balaž pridaje solističkoj karijeri i godine 1997. započinje intenzivnu saradnju sa pijaniskinjom Vanjom Pricom sa kojom ih novosadska publika prepozanje tradicionalnim koncerima za „Dan zaljubljenih“ 14. februara. Njihove nastupe zabeležile su mnoge radio i televizijske kuće RTV BG, RTV NS, TV CG, SRT – Banja Luka, kao i mnoge lokalne radio i televizijske stanice. Pored mnogobrojnih solističkih koncerata izdvajaju se nastupi na priznatim međunarodnim festivalima NOMUS, A-fest, mali BEMUS, Kotor Art, Sarajevska zima, Zeničko proljeće. Kao solista nastupao je uz pratnju Simfonijskog orkestra akademije umetnosti Novi Sad, Niškog simfonijskog orkestra, simfonijskog orkestra RTV CG, umetničkog ansambla „Stanislav Binički“, gudačkog kamernog orkestra „Novosadski solisti“, Novosadskog kamernog orkestra, Subotičkog kamernog orkestra, kamernog orkestra „Arion“ iz Banja Luke. U aprilu 2004. godine snima svoj prvi samostalni solistički CD, sa delima Frica Krajslera. Kao jedan od najistaknitijih predstavnika umetnika mlađe generacije pripala mu je čast da bude pretstavnik Vojvodine na međunarodnom skupu podunavskih zemalja u Ulmu – Nemačka juna 2004. godine. Pored klasičnog repertoara Florijan Balaž aktivno svira i promoviše dela savremenih kompozitora. Neki od tih projekata su i trajno zabeleženi na CD – ima: ansambl za novu muziku „Ritual nova“, neorenesansni ansambl „V.I.T.R.I.O.L“. Kao solista nastupao je širom bivše Jugoslavije, muzičkim centrima Švajcarske, Austrije, Nemačke, Italije, Španije, Francuske, Mađarske i Slovenije.

Florijan Balaž je koncertmajstor Vojvođanskog simfonijskog orkestra od osnivanja i sa kojim je 2013. godine nastupao kao solista.