„Muzika je molitva!
Stvoritelj je ljudima podario muziku,
kako bi se mogli moliti bez reči.
Ona je neophodna životu
kao vazduh.“
Vera Kovač Vitkai

O takmičenju

Takmičenje solo pevača „Vera Kovač Vitkai“ prvi put je održano od 7-10. novembra 2014. godine u Muzičkoj školi „Isidor Bajić“ u Novom Sadu. Počasni član žirija bila je i sama primadona mr Vera Kovač Vitkai.

Takmičari se mogu prijaviti na stranici
Prijava

Uprava takmičenja

Izvršni direktor
mr Marta Balaž

Umetnički direktor
red.prof mr Florijan Balaž
red.prof dr Agota Vitkay-Kucsera

Izvršni sekretar
dipl. vazd. ing László Vitkay – Kucsera

Matjaž Robavs


Matjaž Robavs rođen je u Ljubljani gde je pohađao Srednju muzičku i baletsku školu kod profesora Marcosa Bajuka. Po završetku srednje škole upisao se na Univerzitet za muzičku i scensku umetnost u Beču, gde je studirao kod profesorice Helene Lazarski. 2000. godine završio je postdiplomski studij kod profesora Roberta Hola i stekao zvanje magistra umetnosti.

Matjaž Robavs učestvovao je na mnogim pevačkim takmičenjima: 1991. i 1993. godine osvojio je prvu nagradu na slovenačkom državnom takmičenju za mlade muzičare. Takođe je osvojio prvu nagradu na poslednjem svetoslovenskom takmičenju za mlade muzičare 1991. godine. 1997. godine osvojio je prvu nagradu na evropskom studentskom takmičenju za solo pevače u Krakovu, Poljska, i na svetskom studentskom takmičenju mladih muzičara u Tokiju u Japanu. 1998. godine osvojio je prvu nagradu na međunarodnom pevačkom takmičenju Jugend musiziert u Leobenu, Austrija, a 1999. godine osvojio je nagradu publike na međunarodnom takmičenju Ada Sari u Poljskoj. 2000. godine učestvovao je na prestižnom međunarodnom pevačkom takmičenju S-Hertogenbosch u Holandiji, osvojivši prvu nagradu za najbolju solo interpretaciju i za najboljeg pevača u svim kategorijama.

Matjaž Robavs je nastupao na mnogim međunarodnim festivalima: između ostalog i na Salzburškom festivalu, festivalu Charintischer Sommer u austrijskoj regiji Koruška, Kantani Vratislavia (Poljska), međunarodnom festivalu baroka u Varaždinu (Hrvatska), festivalu opere Vekford (Irska) , Festival Zommeropera u Antverpenu (Belgija), Baden-Baden festival (Nemačka) i mnogi drugi.

Kao gost nastupao je u operskim kućama u Zurichu, Klagenfurtu, Schverinu, Beču (Volksoper, Teater an der Vien), Ljubljani, Antverpnu, Vekfordu, Salzburgu (Salzburg Festival) i Frankfurtu. Odigrao je sledeće uloge: Schischkov (Aus einem Totenhaus, Janacek), Papageno (Die Zauberflote, Mozart), govornik (Zauberflote, Mozart), Guglielmo (Cosi fan tutte, Mozart), br. Vier (Das verratene Meer, Henze), Ping (Turandot, Puccini), Vater (Hansel und Gretel, Humperdinck), Dottore Malatesta (Don Paskuale, Puccini), Dancairo (Carmen, Bizet), Švanda Dudak (Švanda Dudak, Veinberger), Germont i Baron Dauphol (La Traviata, Verdi), Schaunard (La Boheme, Puccini), Poliferno (Niobe, regina di Tebe), Kilian (Der Freischutz), Officier (Dialogues des Carmelites) i Haudi (Die Soldaten, Zimmermann).

Sarađivao je sa sledećim dirigentima: I. Metzmacher, T. Hengelbrock, B. Kontarski, J. Reinolds, B. De Billi, K. Penderecki, P. Stangel, K. Kessels, U. Lajovic, V. Kranjčevič, L. Hemleb, R. Carsen, N Brieger, D. Michieletto, R. Vilson, H. Akina.

Nastupao je na koncertnim pozornicama u Evropi, Japanu i Kanadi. Snimao je za slovenačku, austrijsku, belgijsku i japansku televiziju. Ima četiri solo snimka: slovenačke ljubavne pesme, slovenske patriotske pesme, slovenačke pesme i stare božićne pesme. Pevao je naslovnu ulogu na snimanju engleske kompanije Nakos u celodnevnoj operi Svanda Dudak, prvom snimku opere na češkom jeziku.