„Muzika je molitva!
Stvoritelj je ljudima podario muziku,
kako bi se mogli moliti bez reči.
Ona je neophodna životu
kao vazduh.“
Vera Kovač Vitkai

O takmičenju

Takmičenje solo pevača „Vera Kovač Vitkai“ prvi put je održano od 7-10. novembra 2014. godine u Muzičkoj školi „Isidor Bajić“ u Novom Sadu. Počasni član žirija bila je i sama primadona mr Vera Kovač Vitkai.

Takmičari se mogu prijaviti na stranici
Prijava

Uprava takmičenja

Izvršni direktor
mr Marta Balaž

Umetnički direktor
red.prof mr Florijan Balaž
red.prof dr Agota Vitkay-Kucsera

Izvršni sekretar
dipl. vazd. ing László Vitkay – Kucsera

Prof. Mr Marta Balaž


Marta Balaž

Mr. Marta Balaž rodjena 1977. godine u Novom Sadu, srednju muzičku školu „Isidor Bajić“ završila je u klasi prof. Milice Stojadinović, zatim školovanje nastavila u Beogradu na Fakultetu muzičkih umetnosti u klasi prof. Radmile Bakočević. Koncertantno pevanje nastavila je da usavršava na poslediplomskim studijama koje je upisala na Fakultetu muzičkih umetnosti u Beogradu u klasi prof. Radmile Bakočević gde je završila prvu godinu. Drugu godinu poslediplomskih studija je završila i stekla zvanje „Magistar solo pevanja – koncertantno izvođenje“, na Akademiji Umetnosti u Banja Luci u klasi prof. Radmile Smiljanić.

Njen umetnički repertoar sadrži širok dijapazon epoha od rane renesanse, misa, kantata, oratorijuma do ciklusa solo pesama, a značajan akcenat pridaje popularisanju domaće solo pesme. Tako da su pojedini domaći savremeni kompozitori  svoje kompozicije posvetili upravo za nju i njen glas. Koncertirala je širom zemlje i inostranstvu. Neki od koncerata trajno su zabeleženi u arhivama televizije RTS i televizije RTV. Kao solista nastupala je sa: Vojvođanskim sinfoničarima, kamernim orkestrom „Novosadski solisti“, Novosadskim kamernim orkestrom, kamernim orkestrom „Artisti del arco“, Kamernim – simfonojskim orkestrom – Zenici. Stalni je član neorenesansnog ansambla „VITRIOL“, sa kojim je imala veliki broj koncerata i sa kojim je snimila četiri CD izdanja.

Od školske 2000. godine pa do danas uspešno radi kao profesor solo – pevanja u srednjoj muzičkoj školi „Isidor Bajić“ U Novom Sadu. Njeni učenici su osvojili brojne nagrade na domaćim i međunarodnim takmičenjima i festivalima. Dobitnici su stipendije fonda za unapređenje vokalne umetnosti mladih „Melanija Bugarinović i ćerke Mirjane Kalinović – Kalin“ u Novom Sadu. Pojedini učenici su školovonje nastavili u inostranstvu. Dobitnik je Pokrajinske „Nagrade“ za postignute pedagoške rezultate. Radila je kao muzički saradnik, na realizaciji predstave „Ujkin san“ Dostojevskog u SNP – u Novom Sadu. Učestvovala je u radu žirija na Republičkom takmičenju solo pevača u Beogradu. Osnivač je udruđenja građana „FloriArt“ u okviru kog je uspešno realizovano mnoštvo kulturnih, obrazovnih, edukativnih sadržaju za mlade umetnike. Idejni je tvorac i realizator takmičenja solo pevača u Novom Sadu.   Takmičenje je ponelo ime renomirane Primadone i profesorke Vere Kovač Vitkai koje se uspešno realizuje petu godinu za redom.