„Muzika je molitva!
Stvoritelj je ljudima podario muziku,
kako bi se mogli moliti bez reči.
Ona je neophodna životu
kao vazduh.“
Vera Kovač Vitkai

O takmičenju

Takmičenje solo pevača „Vera Kovač Vitkai“ prvi put je održano od 7-10. novembra 2014. godine u Muzičkoj školi „Isidor Bajić“ u Novom Sadu. Počasni član žirija bila je i sama primadona mr Vera Kovač Vitkai.

Takmičari se mogu prijaviti na stranici
Prijava

Uprava takmičenja

Izvršni direktor
mr Marta Balaž

Umetnički direktor
red.prof mr Florijan Balaž
red.prof dr Agota Vitkay-Kucsera

Izvršni sekretar
dipl. vazd. ing László Vitkay – Kucsera

Marija  Muratovska  Naumovska


Marija  Muratovska  Naumovska je makedonska pijanistkinja, sopranistkinja sa međunarodnom karijerom. Već sa šest godina starosti počela je učiti sviranje klavira. Klavir i solo pevanje je diplomirala na Fakultetu za muzicku umetnost u Skoplju. Ona je prvi magistar solo pevanja na pomenutom fakultetu. Dobitnik je nagrade za najboljeg studenta na Univerzitetu “Sv.Kiril i Metodij” u Skoplju, 1977.godine.

Već u toku školovanja osvojila je niz nagrada i priznanja: pobednik je na međunarodnom takmičenju solo pevanja “Tomče Grnčarovski“, koji se održavao u okviru festivala “Majske operske večeri” u Skoplju, 1976. god; osvojila je prvo mesto na takmičenju za solo pevače u Beogradu, 1982.god;  Od 1978. god. do 1997. god.radila je kao korepetitor-umetnički saradnik na FMU u Skoplju. Osim rada sa studentima, koncertirala je i sa poznatim muzičkim umetnicima  kao klavirska pratnja na recitalima u mnogim državama. Istovremeno je gradila i svoju ličnu koncertnu karijeru u solo pevanju. Aktivo je učestvovala na master klasi- Staford Wing ,Terry Roads, (Amerika), Gijmet Lorans, Sofi Bulen (Francuska), Arturo Sergi (Nemačka), Oktav Enigeresku (Rumunija) i dr. Od 1997. do danas radi na FMU u Skoplju kao redovni profesor na diplomskim, magistarskim i doktorskim studijama iz predmeta:  Solo pevanje, Vokalna tehnika i Kamerna muzika. Od 2001. do 2006. god. obavlja i funkciju šefa katedre – Solo pevanje, duvački i udarački instrumenti. Njeni student su dobitnici mnogih nagrada na nacionalnim i međunarodnim takmičenjima iz solo pevanja, zaposleni su kao solisti u Makedonskoj operi i baletu, ili pak imaju svoju karijeru u inostranstvu.

Neke od njenih uloga su:   Neda u operi “Pagliacci “; Mikaela u  “Carmen”; Euridika u “Orfeus”; Adina u “L’elisie d’amore” itd. Nastupala je na festivalima: “Dubrovačke letnje igre”, “Ohridsko leto”, ”Majske operske večeri”, “Skopsko leto”, ”Dani makedonske muzike”, ”Interfest –Bitola”, ”Splitsko leto”, ”Jesenske muzičke  svečanosti”, ”Dani muzike-Herceg Novi” itd. Bila je solistkinja u:  Devetoj  simfoniji od Beethoven-a, ”Iluminations”-B.Britten, ”Stabat Mater”-G,Rossini, ”Requiem”-W.A.Mozart, ”Simfonija br.2 –G.Mahler, ”Stabat Mater”-G.B.Pergolesi i u drugim  vokalno – instrumentalnim delima iz svetske muzičke literature. Bila je učesnik na koncertima: Makedonske filharmonije, Balkanske filharmonije, Niške filharmonije; u orkestru Makedonske opere i baleta, u kamernim ansamblima “Sveta Sofija”, ”Skopski solisti”, ”Alea”, u orkestru Makedonskog radija i dr. Pevala je pod dirigentskom palicom: E.Tabakov,  A.Andreev, M.Necev, P.Gurov(Bugarska),  D.Salomon (Izrael),  I.Lipanović (Hrvatska),  Le Fi Fi (Vijetnam),  M.Novakovski(Poljska),  R.M.Aslanov(Azerbejdžan), V.Blinov,E.Serbakov(Ukrajina),  D.Matić Marović,  A.Surev,  S.Kostić,  S.Damadžić,  Z.Stanisavljević  (Srbija), F.Muratovski, A.Lekovski,T .Prošev, D.Suplevski, B.Canev, S.Nikolovski-Gumar, O.Balaburski,M.Firfov, M,Spasov, ,Zoric,P,  Petrovski (Makedonija) i drugi.

Snimala za MRT, izdala je nekoliko kaseta,ploča i CD-a klasične muzike, desifracije  stare crkvene muzike i filmske muzike. Držala je master klase u Herceg Novom, Prilepu, Prištini, Strugi (11 godina za redom) i bila clan žiria na nacionalnim i međunarodnim takmičenjima iz solo pevanja.

Njen repertoar sadrži široki dijapazon solo pesama i ciklusa iz svih epoha kao i praizvedbe dela savremenih autora s posebnim akcentom na dela I popularizaciju  makedonskih kompozitora: T. Skalovski,T. Prokopiev,T. Zografski, T. Prošev,B. Canev, Vlastimir Nikolovski, S. Toševski, D. Buzarovski, T. Mančev, G. Kolarovski, S. Stojkov. D. Nikolevski, Mile Nikolovski, A.Lekovski, M. Spasov, J. Andreevska, D.Andovska, G.Gavrilovski… i drugih kompozitora iz mlađe generacije.  Pojedini makedonski  kompozitori su svoje kompozicije posvetili upravo njoj i njenom glasu.

Muzička kritika ističe njene glasovne kvalitete kao muzičku kulturu, perfektnu izvedbu, muzikalnost, unikatnu boju glasa, vokalnu tehniku, scensku figure i šarm, no i njen visoko profesionalni odnos prema negovanju koncertnog pevanja iz svih epoha i stilova. Njena karijera obuhvata koncerte u: Italiji, Nemačkoj, Turskoj, Americi, Rusiji, Bugarskoj, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Švedskoj, Albaniji, na Kosovu i u svim većim centrima bivših jugoslovenskih država.

Marija Muratovska Naumovska je od Saveza muzičkih kompozitora Makedonije dobila najvišu nagradu za interpretaciju dela od makedonskih  kompozitora, koja nosi ime doajena “Georgi Božikov” (1996)god. Počasni je član fondacije “Zografski”. 2016. godine, Savez muzičkih umetnika Makedonije uručio joj je najvišu nagradu za životno delo „Zlatnu liru“.