„Muzika je molitva!
Stvoritelj je ljudima podario muziku,
kako bi se mogli moliti bez reči.
Ona je neophodna životu
kao vazduh.“
Vera Kovač Vitkai

O takmičenju

Takmičenje solo pevača „Vera Kovač Vitkai“ prvi put je održano od 7-10. novembra 2014. godine u Muzičkoj školi „Isidor Bajić“ u Novom Sadu. Počasni član žirija bila je i sama primadona mr Vera Kovač Vitkai.

Takmičari se mogu prijaviti na stranici
Prijava

Uprava takmičenja

Izvršni direktor
mr Marta Balaž

Umetnički direktor
red.prof mr Florijan Balaž
red.prof dr Agota Vitkay-Kucsera

Izvršni sekretar
dipl. vazd. ing László Vitkay – Kucsera

Vesna Coufal Jaić


Srednju glazbenu školu, teoretski odjel i solo pjevanje u klasi prof. Blanke Danon Kurpjel, završila je u Sarajevu. Muzičku akademiju upisala je i apsolvirala u klasi prof. Ive Lhotke-Kalinskog u Zagrebu, a diplomirala u Beogradu na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Irine Arsikin. Magistrirala je 2002. godine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Snježane Bujanović-Stanislav. Aktivno je sudjelovala i usavršavala se na seminarima Mladena Raukara, Gerharda Zellera, Annemarie Zeller, Vlatke Oršanić, Snježane Bujanović-Stanislav, Olivere Miljaković, Maria Penzara, Dušana Prašelja, Davora Ljubića, Garfilda Davisa, Filipe La te Marija Perestegija.

Od 1987. godine radi u Glazbenoj školi Franje Kuhača Osijek gdje je svojim dugogodišnjim pedagoškim djelovanjem odgojila i obrazovala brojne mlade pjevače, koji su nastavili svoje pjevačko obrazovanje u Hrvatskoj i svijetu. Oni danas osvajaju nagrade na hrvatskim i međunarodnim natjecanjima i priznati su umjetnici na hrvatskoj i međunarodnoj sceni. To su: Marko Špehar, Krešimir Stražanac, Robert Adamček, Martin Marić, Alen Ruško, Gorana Biondić-Ruško, Goran Cah, Kristina Owais, Stefani Findrik, Jelena Gerendaj, Leonarda Kavedžić i Fabijan Trbara. Od 1995. do 2001. godine radila je na Glazbenom odjelu Filozofskog fakulteta u Osijeku, na kolegiju Osnove vokalne tehnike. U sezoni 2005./2006. vršila je dužnost ravnateljice opere HNK Osijek. Od 1994. godine dugogodišnji je član ocjenjivačkog suda na regionalnim, državnim i međunarodnim natjecanjima za solo pjevanje, zborove i ansamble te članica tima za prijedlog nastavnog plana i programa. Od 2020. godine članica je glazbenog žirija za dodjelu nagrade Judita, koju dodjeljuje Slobodna Dalmacija, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija te predsjednika Republike Hrvatske na Splitskom ljetu.

Na međunarodnim natjecanjima u Novom Sadu i Skoplju članica je žirija i održava masterclassove. Ostvaruje suradnje s poznatim hrvatskim zborovima iz Šibenika, Splita, Pule, Zagreba, Vinkovaca, Osijeka, Valpova s kojima je radila vokalnu tehniku i interpretaciju. Održava vokalne radionice iz različitih žanrova glazbe i za umjetnike različitih profila. Od 2008. godine članica je Hrvatskog društva glazbenih umjetnika. Ostvaruje niz koncertnih nastupa u Hrvatskoj i inozemstvu – Španjolska, Njemačka, Austrija, Češka, Makedonija, Srbija, Bosna i Hercegovina. Osobito njeguje hrvatsku solo pjesmu i baroknu glazbu. Često nastupa s poznatim hrvatskim orguljašima – Ante Knešaurek, Mario Perestegi i Mario Penzar.

Za svoja pedagoška postignuća nagrađena je 1999. godine Godišnjom nagradom Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga i 2011. godine nagradom Agencije za odgoj i obrazovanje Oskar znanja. Stječe zvanje profesor mentor 2011. godine, a od 2016. je u zvanju profesora savjetnika. Za školsku godinu 2018./2019. dobila je nagradu za 510 najuspješnijih odgojno-obrazovnih radnika Republike Hrvatske. Osim umjetničkog i pedagoškog angažmana, vrlo je aktivna i u organizaciji kulturnog života sredine u kojoj živi i izvan nje te u humanitarnom radu.