„Muzika je molitva!
Stvoritelj je ljudima podario muziku,
kako bi se mogli moliti bez reči.
Ona je neophodna životu
kao vazduh.“
Vera Kovač Vitkai

O takmičenju

Takmičenje solo pevača „Vera Kovač Vitkai“ prvi put je održano od 7-10. novembra 2014. godine u Muzičkoj školi „Isidor Bajić“ u Novom Sadu. Počasni član žirija bila je i sama primadona mr Vera Kovač Vitkai.

Takmičari se mogu prijaviti na stranici
Prijava

Uprava takmičenja

Izvršni direktor
mr Marta Balaž

Umetnički direktor
red.prof mr Florijan Balaž
red.prof dr Agota Vitkay-Kucsera

Izvršni sekretar
dipl. vazd. ing László Vitkay – Kucsera

Dr um. Vesna Aćimović


Dr um. Vesna Aćimović (devojačko Popović) je rođena u Somboru 1978. godine. Završila je Srednju muzičku školu Isidor Bajić u Novom Sadu, odsek solo pevanje u klasi prof. dr Milica Stojadinović. Solističkim koncertom 2002. godine diplomirala najvišom ocenom na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, odsek solo pevanje u klasi primadone, prof. mr Vere Kovač Vitkai. Tumačeći ulogu Mizete iz opere La Bohemi, G. Pučinija je 01.04.2008. magistrirala u klasi prof. mr Milice Stojadinović na Akademiji  umetnosti u Novom Sadu. Doktorske studije na katedri za pevanje na Akademiji umetnosti u Novom Sadu je okončala sa prosečnom ocenom 10, dana 13. 05. 2019. godine, gde je odbranila doktorski umetnički projekat pod nazivom „Aspekti interpretacije vokalnog pisma Petra Konjovića u ciklusu Lirika“ i time stekla naučni naziv  DOKTOR UMETNOSTI – MUZIČKA UMETNOST.

Tokom školovanja osvajala je  brojna priznanja i nagrade.

2001. god. kao odabrani predstavnik Akademije umetnosti pohađa Internacionalnu školu Prag-Wien-Budapest  u klasi Primadone Sone Ghazarian u Badenu (Beč), gde uspešno peva na koncertima širom Austrije. Iste 2001. godina je izabrana kao jedna od dva predstavnika svoje zemlje na susretu mladih talenata sveta (Pjong Jang, J.Koreja).
2002. god. je finalista Internacionalnog takmičenja mladih operskih pevača u Mariboru (Slovenija), pod pokroviteljstvom Primadone Ondine Otte.
2003/04 se vokalno usavršavala  u okviru Operskog studija SNP-a kod istaknutog soliste prvaka Beogradske opere,baritona Nikole Mitića.

Višegodišnji je  stipendista „Melanija Bugarinović“ .

-2014. god. je bila aktivni učesnik opera masterclass maestra Marcela Bedonija Marcello Bedoni i dobitnik je stipendije koja omogućava pohađanje masterclass Operaelite širom Evrope (Nemačka, Francuska, Poljska)

Od aprila 2001. god. je honorarni saradnik – solista Opere Srpskog narodnog pozorišta, u kome je ostvarila više zapaženih uloga, od kojih izdvaja:

OPERE:

-uloga dvorske Dame, opera Magbet – G. Verdi

-uloga Đanetta, opera Ljubavni Napitak – G. Donizzetti

-uloga Berta, opera  Seviljski berberin – G. Rossini

-uloga Mizete,  opera La Bohemi – G. Puccini

-uloga Louise, opera  Die opernprobe – A. Lortzing

-uloga Nannchen, opera Die opernprobe – A. Lortzing

-uloga Fatime,  opera Abu Hassan – Carl Maria von Weber

Mono drama  La voix humaine – Francis Poulenc

-uloga Sofije –Waise Rose– Udo Zimmermann

-uloga Bastijene –Bastijen i Bastijena-W.Amadeus Mozart

-uloga Frau Gabriele- Pop Ćira i pop Spira– Dejan Despić

        

OPERETE:

-uloga Ane –  Vojvoda od Rajhštata – P. Stojanović

-uloga Jozefe – Vojvoda od Rajhštata – P. Stojanović

-uloga Adele – Slepi miš – J. Štraus

-uloga Jelke – Jabuka – J. Štraus

-uloga Galatee – Lepa Galatea – Frank fon Supe

Od novembra 2015. godine je honorarni saradnik Bitef teatra u Beogradu gde peva mono operu Francis Poulenc „Ljudski glas“.

 

Bavi se vokalnom pedagogijom od 2002. god. kao profesor solo pevanja u Srednjoj muzičkoj školi Isidor Bajić u Novom Sadu. Potvda o uspešnosti dosadašnjeg rada su osvojene nagrade njenih učenika na mnogim takmičenjima. Za sobom ima ostvareni veći broj koncertnih nastupa u zemlji i inostranstvu (Mađarska, Nemačka, Austrija, Italija, Slovenija, Crna Gora i Srbija).

Od 2006. godine je stalni član Kamernog muzičkog društva koje je osnovao prvak SNP-a Miodrag Milanović.

Od januara 2007. god. stekla je zvanje Instruktora ABRSM (Associated board of the Royal schools of music) za Jugoistočnu Evropu.

Snimala je za RTV Beograd, RTV Novi Sad i mnoge druge manje radio i TV stanice. Učestvovala na: SOMUSU 2012.; festivalu „Mermer i zvuci“2012.god. ;NOLEF 01; NOLEF 02… ;2014.  god.učestvuje u premijernom izvođenju Ciklusa pesama „Putovanja i razgovori“ Stanislave Gajić koji je pisan za sopran, tenor, flautu i gudački kvartet; VIII međunarodni festival KOTORART 2016.

Od marta 2007. godine dobila je zvanje stručnog saradnika, odsek solo pevanje u klasi prof. dr Milice Stojadinović na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Izdala je kompakt disk  pod nazivom Slovenska muzika sniman uživo 26.01. 2009. god. u somborskom Narodnom pozorištu uz klavirsku pratnju pijaniste Maje Grujić (dela slovenskih autora). Izdavač je Kulturni centar Laza Kostić  Sombor. Decembra 2009. god dobila je nagradu od Izvršnog veća Autonomne Pokrajine Vojvodine mentorstvo učenika koji je postigao vrhunske rezultate na takmičenju u oblasti Umetnosti. Od avgusta 2010. godine dobila je zvanje nastavnika veština, za oblast muzičke umetnosti, za stručno umetničku oblast Solo pevanje, na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Od juna 2015. godine  je stalni član Udruženja umetnika „Visoko C“ koje se bavi negovanjem opere za decu kompozitora: Petra Krstića, Zorana Jovanovića, Eduarda Poldinija, W. Amadeusa Mozarta... (otpevano preko 400 predstava širom Srbije). Od 2015. god. dobila je zvanje docent, za oblast muzičke umetnosti, za stručno umetničku oblast Solo pevanje, na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Oktobra meseca 2016. godine je izdala priručnik za studente solo pevanja i muzičke pedagogije „Moć vokalne tehnike“.

Od 1. oktobra 2018. god. je imenovana za šefa Katedre za solo pevanje na Akademiji umetnosti.

11. 2018. je gostovala na XV međunarodnom festivalu „Čembalo živa umetnost“ u celovečernjem režiranom performansu pod nazivom „Barokne heroine i kraljice“ u Skupštini grada Beograda, gde je program činio odabrane аrije  Hendla i Vivaldija, čije godišnjice rođenja , to jest smrti, obeležavamo u sezoni 2018/19. Performans je izveden u kamernom sastavu sa dr Sofijom Perović, čembalo, mast. Katarinom Đorđević, barokna violina i naratorom, muzikologom Jelenom Glušicom. Isti performans je izveden u okviru ciklusa Kolarčevog podijuma kamerne muzike u Velikoj dvorani ZADUŽBINE ILIJE M. KOLARCA 20. 01. 2019. god. i u okviru Ciklusa PAVILJON MUZIKE Kulturnog centra u Novom Sadu u velikoj Sali kulturne stanice SVILARA.