„Muzika je molitva!
Stvoritelj je ljudima podario muziku,
kako bi se mogli moliti bez reči.
Ona je neophodna životu
kao vazduh.“
Vera Kovač Vitkai

O takmičenju

Takmičenje solo pevača „Vera Kovač Vitkai“ prvi put je održano od 7-10. novembra 2014. godine u Muzičkoj školi „Isidor Bajić“ u Novom Sadu. Počasni član žirija bila je i sama primadona mr Vera Kovač Vitkai.

Takmičari se mogu prijaviti na stranici
Prijava

Uprava takmičenja

Izvršni direktor
mr Marta Balaž

Umetnički direktor
red.prof mr Florijan Balaž
red.prof dr Agota Vitkay-Kucsera

Izvršni sekretar
dipl. vazd. ing László Vitkay – Kucsera

Mr Ivana Jovanović


Mr. Ivana Jovanović rodjena 1978. godine u Leskovcu, srednju muzičku školu „Vojislav Vučković“ završila je u Nišu u klasi prof. Gordane Milošević. Školovanje je nastavila u Novom Sadu na Akademiji umetnosti u klasi mr. Vere Kovač-Vitkai gde je 2003. godine i diplomirala. Godine 2009. je magistrirala na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi dr. Milice Stojadinović na odseku solo pevanja. U toku školovanja i nakon završenih studija nastupala na brojnim koncertima i manifestacijama. Za vreme studija dva puta dobitnica kraljevske stipendije Norveške i 3 puta stipendije Univerziteta grada Novog Sada. Kao sopran u svom dramskom repertoaru, osim klasičnih kompozicija izvodi i savremena dela (festival ,,Infant”). Od 2004. do 2006. godine u saradnji sa pijanistkinjom Brankom Parlić izvode kompozicije Erik Satie-va u okviru vojvođanske turneje koja je obuhvatila: Vršac, Sombor, Kanjižu, Pančevo, Kikindu, Sremsku Mitrovicu, Bački Petrovac, Kulpin, Bečej,Sentu i Novi Sad.

Takođe Satie-va dela izvodi u okviru festivala Budva-grad teatar, na Kamernoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta i u sali simfonijskog orkestra u Nišu. Neki od koncerata trajno su zabeleženi u arhivi RTV-a kao i na dva CD-a koji su promovisani u Beogradu i Novom Sadu. Od 2003/2004 godine angažovana u operi SNP-a (uloga Đovane, opera „Rigoleto“) Godine 2005. angažovana u drami SNP-a ( uloga pevačice u predstavi „Ženski orkestar“). U saradnji sa kompozitorom Svetozarom Sašom Kovačevićem i Zoranom Jovanovićem nastupala i kao deo kamernog sastava u pratnji orgulja. Pedagoškim radom bavi se od 2002. godine najpre u OMŠ ,,Petar Konjović” (Bečej), a zatim narednih 19 godina u SMŠ „Isidor Bajić“ (Novi Sad). Za vreme uspešne pedagoške karijere njeni učenici su osvojili brojne nagrade i laureate na domaćim i međunarodnim takmičenjima i festivalima. Više puta dobitnici stipendije fonda za unapređenje vokalne umetnosti mladih „Melanija Bugarinović i ćerke Mirjane Kalinović-Kalin“ u Novom Sadu. Najbolji učenici su nastavili školovanje i karijeru u inostrantvu kao uspešni umetnici. Član žirija na Smotri muzičkih talenata u Karlovcima 2018. godine. Dobitnica je Pokrajinske nagrade“Talenti” za postignute pedagoške rezultate 2017 godine. Od 2009. godine pa sve do danas je rukovodilac stručnog veća odseka solo-pevanja SMŠ „Isidor Bajić“ (Novi Sad).