„Muzika je molitva!
Stvoritelj je ljudima podario muziku,
kako bi se mogli moliti bez reči.
Ona je neophodna životu
kao vazduh.“
Vera Kovač Vitkai

O takmičenju

Takmičenje solo pevača „Vera Kovač Vitkai“ prvi put je održano od 7-10. novembra 2014. godine u Muzičkoj školi „Isidor Bajić“ u Novom Sadu. Počasni član žirija bila je i sama primadona mr Vera Kovač Vitkai.

Takmičari se mogu prijaviti na stranici
Prijava

Uprava takmičenja

Izvršni direktor
mr Marta Balaž

Umetnički direktor
red.prof mr Florijan Balaž
red.prof dr Agota Vitkay-Kucsera

Izvršni sekretar
dipl. vazd. ing László Vitkay – Kucsera

Dr i Dr um. AGOTA VITKAI KUČERA


Doktor nauka i doktor umetnosti Agota Vitkai Kučera, redovni profesor Akademije umetnosti Univerziteta u Novom Sadu. Diplomirala na dva odseka: Odseku za opštu muzičku pedagogiju i Odseku za solo pevanje u klasi prof. mr Vere Kovač Vitkai (1997, 1998.). Magistarske studije završila na spomenutoj Akademiji 2002. godine u istoj klasi, a zvanje Mastera mužičkih umetnosti je stekla 2010. Titulu doktora nauke stiče 2013. godine na Interdisciplinarnim i mutidisciplinarnim studijama i istraživanjima u okviru Univerziteta u Novom Sadu (ACIMSI), a titulu doktora dramskih i audiovizuelnih umetnosti stiče 2018. godine na Univerzitetu u Novom Sadu, Akademiji umetnosti.

Tokom školovanja i nakon stečenih diploma, bavi se korepeticijom (na orguljama i klaviru), pedagoškim radom, koncertnim i operskim pevanjem.

Dobitnica je nekoliko nagrada i priznanja: Nagrada univerziteta u Novom Sadu za postignuti uspeh 1997/98., Diploma za ostvarene rezultate u pedagoškom radu, stipendije Ministarstva kulture i sporta Republike Srbije 2002. godine za postignuti uspeh i rad kao najuspešniji asistent itd.

Sa velikim uspehom je nastupala širom bivše Jugoslavije i inostranstvu (Francuska, Švajcarska, Mađarska, Grčka, Rumunija, Nemačka, Moldavija, Italija itd.).

Na repertoaru su dela starih majstora, oratorijumi, solo pesme (klasičara, romantičara, domaćih i stranih autora), operske arije kao i uloga Adine iz Donicetijeve opere „Ljubavni napitak“, uloga Đilde iz Verdijeve opere „Rigoleto“, uloga Rozine iz Rosinijeve opere „Seviljski berberin“, sopranska deonica Mocartovog „Rekvijema“, uloga Adele iz Štrausove operete „Slepi miš“.

Izlagala je na mnogobrojnim međunarodnim kongresimа, a radovi su joj objavljeni kako u izvodu, tako i u celini u Zbornicima radova.

Od 2004.- voditelj seminara za pedagoge dramske i recitatorske sekcije i dirigente horova u organizaciji Zavoda za kulturu Vojvodine. Od 2006.– voditelj Umetničke sekcije i Član stručnog žirija VMTDK (Vojvođanske mađarske naučne konferencije studenata) u organizaciji Kolegijuma za visoko obrazovanje vojvođanskih mađara. 2010.– мentor VMTDK – umetničke sekcije; VMTDK u organizaciji Kolegijuma za visoko obrazovanje vojvođanskih mađara. Od 2012. je angažovana za predavača na Departmanu Dramskih umetnosti Akademije umetnosti u Beogradu, predmetu Tehnika glasa. Voditelj seminara vokalne tehnike u profesionalnim pozorištima i pozorišnim trupama.

Projekti: Kao stručnjak glasovnog obrazovanja glumaca, muzički saradnik, vokalni pedagog i korepetitor, radila je sa profesionalnim glumcima preko 30 predstava u: SNP-u, Pozorištu mladih, Novosadskom pozorištu, Pozorištu „Deže Kostolanji”-Subotica, Narodnom pozorištu Subotice, Pozorištu „Promena”, na Akademiji umetnosti u N.Sadu i „BROD” teatru.

Članstvo:

 1. Član vojvođanskog mađarskog visokoobrazovnog kolegijuma
 2. Član predsedništva novosadskog mađarskog kulturno-umetničkog obrazovnog centra (jedan od osnivača-21.01.2003.)
 3. Član BROD teatra (2004.)
 4. Jedna od osnivača Evropske fondacije (15.03.2006.)
 5. Član dramske grupe „Studio”(2008.)
 6. 7. Član Mađarske akademije nauka (11.2007.)
 7. 8. Član Centra za pozorišna istraživanja, Novi Sad
 8. Član je Evropske Horske Asocijacije – European Choral Association (Europa Cantat, nov. 2012.)
 9. Član je Vojvođanskog Mešovitog Hora (2012.)
 10. Član International Dance Council CID (2014) – Međunarodni plesni odbor pri UNESCO-u
 11. Član je odbora Mađarskog Nacionalnog Saveta za visokoškolsko obrazovanje (četvorogodišnji mandat: od maja 2015-2019.)

 

Nastupi:

 1. Кlasična muzika – коncerti: solistički i sa kolegama
 2. Glavne uloge u оperskim predstavama i оperetama
 3. Narodna muzika (маđarske i starogradse pesme)
 4. Zabavna muzika – Đ.Letić, Đ.Balašević, I.Švager, Z.Tot
 5. Коreodrame, Teatar pokreta
 6. BROD teatar
 7. Dramske predstave

 

Objavljena knjiga:

 • „Karakteristike glasa i metodički pristupi razvoju glasa u finkciji profesionalnih aktivnosti“; N.Sad: Zavod za kulturu Vojvodine, 2013.;ISBN 978-86-85083-64-8. Oblast: Umetničko pevanje-Pedagogija. COBISS.SR-ID 281218567.
 • „Moć glasa“: Univerzitet u Novom Sadu Akademija umetnosti Novi Sad, 2014. ISBN 978-86-88191-40-1; COBBIS.SR-ID 291012871

 

Diskografija:

 • CD V.I.T.R.I.O.L.
 • CD V.I.T.R.I.O.L.
 • CD ĐORĐE BALAŠEVIĆ
 • DVD Đorđa Balaševića
 • CD – “Born Again”, Jazz – kompozocije Ivana Švagera i Zvonimira Tota
  • Vokal: Agota Vitkai Kučera
 • CD – Kompozicije Ljubomira Nikolića: “Time”
 • CD – “Zečja opera”- kompozitor: Nineta Avramović-Lončar (2010.)