„Muzika je molitva!
Stvoritelj je ljudima podario muziku,
kako bi se mogli moliti bez reči.
Ona je neophodna životu
kao vazduh.“
Vera Kovač Vitkai

O takmičenju

Takmičenje solo pevača „Vera Kovač Vitkai“ prvi put je održano od 7-10. novembra 2014. godine u Muzičkoj školi „Isidor Bajić“ u Novom Sadu. Počasni član žirija bila je i sama primadona mr Vera Kovač Vitkai.

Takmičari se mogu prijaviti na stranici
Prijava

Uprava takmičenja

Izvršni direktor
mr Marta Balaž

Umetnički direktor
red.prof mr Florijan Balaž
red.prof dr Agota Vitkay-Kucsera

Izvršni sekretar
dipl. vazd. ing László Vitkay – Kucsera

Biografija


Prof. mr VERA KOVAČ – VITKAI, sopran

Vera Kovač VitkaiPrimadonna Opere Srpskog Narodnog Pozorišta i redovni profesor odseka solo pevanja Akademije Umetnosti u Novom Sadu.

Rođena je u Beogradu u porodici mađarske narodnosti.

Srednju muzičku školu «ISIDOR BAJIĆ» završila je u Novom Sadu. Diplomu Muzičke akademije stekla je 1964. godine u Beogradu u klasi prof. Zlate Gjungjenac – Gavella, a titulu magistra na istoj Akademiji 1971. godine u klasi prof. Anite Mezetove.

U dugom nizu od ćetrnaest godina (1947–1961) članica je mnogih kulturno – umetničkih društava, aktivno učestvuje u programima folklora, u komedijama i operetama kao i dramskim predstavama.

Kao vokalni solista, od daleke 1951. godine redovno sudeluje na programima i javnim priredbama RTV Novog Sada, interpretirajući kamerna dela, opersku i operetsku muziku, solo pesme, starogradske i mađarske narodne pesme.

U periodu između 1955–1961. godine radi kao muzički pedagog u Muzičkoj školi «PETAR KONjOVIĆ» u Bečeju, da bi od 1992. godine svoje pedagoško delovanje nastavila kao redovni profesor solo pevanja na Akademiji umetnosti u Novom Sadu i kao honorarni profesor solo pevanja u Srednjoj muzičkoj školi «ISIDOR BAJIĆ» u Novom Sadu, nesebično prenoseći svoje ogromno iskustvo i znanje svojim studentima. Njen predani i stručni pedagoški rad krunisan je uspesima njenih studenata i đaka na domaćim i inostranim takmičenjima. Treba istaći da su većina njenih diplomaca stekli status operskih solista!

Od 1961–1972. godine obavlja poslove i zadatke muzičkog urednika u redakciji ozbiljne muzike RTV Novi Sad.

UMETNIČKA KARIJERA

Veliku popularnost još na počecima svoje pevačke karijere stekla je izvođenjem starogradskih i mađarski (varoških) narodnih pesama, koje je izvodila širom Jugoslavije, Mađarske, Nemačke, Francuske, Moldavije, Kanade itd. Snimala je za RTV Beograd, Budimpeštu, Zagreb, Skopje i Novi Sad. Učesnica je mnogih festivala, a u organizaciji koncertnih poslovnica učestvovala je na višednevnim turnejama u i van domovine sa istaknutim jugoslovenskim umetnicima i istaknutim umetnicima zemalja u kojima je gostovala. U ovoj oblasti ističe se njeno ućešče u finalu festivala »ZLATNI GLASOVI JUGOSLAVIJE« u Sisku i prijem »ESTRADNE NAGRADE JUGOSLAVIJE« 1978. godine koju joj je dodelio Udruženje Estradnih Umetnika Jugoslavije, nekoliko nastupa sa Mađarskim državnim ciganskim orkestrom od 100 članova u Budimpešti i njena pobeda na takmičenju profesionalnih pevača mađarskih (varoških) narodnih pesama iz Republike Mađarske i dijaspore 1998. godine u Budimpešti. Od 1995. godine je član Nezavisnog Udruženja Kompozitora i Izvođača Mađarskih Narodnih i Izvornih Mađarskih Narodnih Pesama Republike Mađarske.

Od 1995. godine je član Nezavisnog Udruženja Kompozitora i Izvođača Mađarskih Narodnih i Izvornih Mađarskih Narodnih Pesama Republike Mađarske.

Od prvih akademskih dana, pa sve do danas, razvila je veoma bogatu koncertnu aktivnost u zemlji i inostranstvu. Učestvovala je na mnogim festivalima i samostalnim solističkim koncertima (Žilinama, Bratislavi, Njitri u bivšoj Čehoslovačkoj, u Opatiji i Puli, BEMUS – u u Beogradu, NOMUS – u u Novom Sadu, u većim gradovima Sovjetskog Saveza, nekoliko puta koncertirala je u Parizu u Francuskoj i Budim pešti u Mađarskoj, u Klagenfurtu u Austriji, bila je u Aradu i Temišvaru u Rumuniji, u Švajcarskoj, u Sloveniji, u Banja Luci u Republici Srpskoj itd.) prezentirajući kako kompozicije starih majstora i klasičnu literaturu, tako i savremenu pa čak i avangardnu muziku. Na njenom repertoaru nalaze se dela od Baha preko De Falje i dela istaknutih Jugoslovenskih autora.

Pored čisto solističkih koncerata nastupala je kao solista u pratnji kamernih orkestara i horova i sinfoničara u delima Handla, Pergolezija, Hajdna, Betovena, Mocarta i Vedija. Članica je sastava «TRIO NOVO» iz Novog Sada (vokal, klarinet i klavir) koji pored klasičara redovno izvodi i dela svetskih i domaćih savremenika.

Na novosadskoj operskoj sceni uspešno je debitovala 1964. godine na svojoj diplomskoj predstavi ulogom Nede u operi «Pagliacci» R. Leoncavalla, da bi godine1971. zakoračila u čudesni svet operske umetnosti. Postaje član Opere Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, kasnije stalni gost Opera u Beogradu i Ljubljani. Nastupala je na svim jugoslovenskim operskim scenama (Beogradu, Zagrebu, Skopju, Ljubljani, Sarajevu, Splitu, Rijeci, Mariboru i Osijeku) i festivalima u zemlji i inostranstvu (u Ruseu u Bugarskoj, u Konstanci u Rumuniji, na Majskim Opetrskim Večerima u Skopju, na BEMUS – u u Beogradu, na Dubrovačkim letnjim igrama, na Opernom Bijenalu u Osijeku, na Muzičkom festivalu u Bagdadu u Iraku itd.). Učesnica je do sada svih održanih koncerata Operskih Prvaka Jugoslavije koji rade i žive u i van domovine. Zapažene uspehe postigla je na gostovanjima u Italiji, Rusiji, Ukrajini, Jermeniji, Rumuniji, Bugarskoj, Grčkoj, Mađarskoj,Egiptu, Iraku itd. Jedna je od najboljih tumača Verdija i Pučinija u Jugoslaviji.

Vera Kovač – Vitkai elementarnom snagom svoje ličnosti, stvaralačkom energijom i magičnom snagom svog talenta, ali intelektualnom odvažnošću i hrabrošću izborila se da bude nosilac vodećih sopranskih uloga u matičnoj kući (od lirskog preko mladodramskog do dramskog faha) da bi svojim uspešnim kreacijama prokrčila sebi put u elitu najuspešnijih jugoslovenskih umetnika internacionalne klase.

REPERTOAR – OPERSKI REPERTOAR

VERDI

 1. OTELO – Desdemona
 2. AIDA – Aida
 3. TRUBADUR – Leonora
 4. NABUKO – Abigaela
 5. DON KARLOS – Elizabeta
 6. TAVIJATA – Violeta
 7. BAL POD MASKAMA – Amelija

PUČINI

 1. MADAM BATERFLAJ – Ćo Ćo San
 2. TOSKA – Toska
 3. TURANDOT – Liu
 4. BOEMI – Mimi

BELINI

 1. NORMA – Norma

LEONKAVALO

 1.  PAJACI – Neda

GUNO

 1. FAUST – Margareta

GOTOVAC

 1. ERO S ONOGA SVJETA – Djula

SMETANA

 1. PRODANA NEVESTA – Marženka

NIKOLAJ

 1. VESELE ŽENE VINDZORSKE – Gospođa Flut

ČAJKOVSKI

 1. PIKOVA DAMA – Liza

BRUČI

 1. GILGAMEŠ – Ištar

ISIDOR BAJIĆ

 1. KNEZ IVO OD SEMBERIJE – Majka

OPERETSKI REPERTOAR

KALMAN

 1. GROFICA MARICA – Marica
 2. KRALjICA ČARDAŠA – Silvia

ŠTRAUS

 1. BARON CIGANIN – Safi
 2. ŠIŠ MIŠ – Rozalinda

HUSKA

 1. GIL BABA
 2. BARONICA LILI

KAČOH

 1. VITEZ JOVAN – Iluska

BERTE HENRIK & LAFITTE (ŠUBERT)

 1. DAS DREIMÄDERLHAUS – Medi

MISE, REKVIJEMI, ORATORIJUMI

VERDI – Rekvijem; HENDL – Psalm 112; PERGOLEZI – Stabat Mater; HAJDN – Misa B –  dur.

KONCERTNI REPERTOAR

Sadrži kompozicije sledećih autora: Baha, Bručija, Britna, Betovena, Bartoka, Baranovića, Čajkovskog, De Falje, Dvoržaka, Diparka, Debisija, Erkela, Gluka, Griga, Hubaija, Huske, Hajdna, Hatcea, Ivana Kovača, Jakobija, Kačoha, Konjovića, Kiralja, Kodalja, Kadoše, Kalmana, Milojevića, Mocarta, Mendelsona, Munića, Obradorsa, Obradovića, Petina, Pergolezija, Perišića, Rosinija, R. Štrausa,Rahmanjinova, Santalikvida, Slavickog, Šumana, Štatkića, Šuberta, Turine, Vukdragovića, Zajca Itd.

NAGRADE

ESTRADNA NAGRADA JUGOSLAVIJE (1978.godine) Udruženje Estradnih Umetnika Jugoslavije; NAGRADA « ISIDOR BAJIĆ » (1979.godine) Udruženje Muzičkih Umetnika Vojvodine; OKTOBARSKA NAGRADA GRADA NOVOG SADA (1981.godine); NAGRADA SRPSKOG NARODNOG POZORIŠTA (1982.godine) Za nabolje umetničko ostvarenje u jednogodišnjem periodu za ulogu Desdemone u Verdijevoj operi Otelo; NAGRADA « ISKRE KULTURE » (1982.godine) Kulturno – prosvetna Zajednica AP Vojvodine; NAGRADA SAMOUPRAVNE INTERESNE ZAJEDNICE KULTURE AP VOJVODINE (1986.godine) Za izvođenje dela jugoslovenskih autora u sastavu «TRIO NOVO» iz N. Sada; ZLATNA MEDALjA JOVAN ĐORĐEVIĆ (1987.godine) Kao najveće priznanje Srpskog Narodnog Pozorišta u Novom Sadu; NAGRADA OSLOBOĐENjA VOJVODINE (1988.godine); ZLATNA ZNAČKA KULTURNO – PROSVETNE ZAJEDNICE REPUBLIKE SRBIJE (1996.godine); NOVEMBARSKA POVELjA GRADA NOVOG SADA (1997.godine); NAGRADA PEVAČA MAĐARSKIH NARODNIH PESAMA SA ZLATNIM VENCEM (1998.godine) Koju je osvojila na međunarodnom takmičenju profesionalnih izvođača mađarskih narodnih pesama iz Republike Mađarske i iz dijaspore; VUKOVA NAGRADA (2001.godine) Kulturno – prosvetna Zajednica Republike Srbije ; PRO CULTURA HUNGARICA (2003.godine) Ukazom Ministarstva Kulture Republike Mađaske; Nagrade za životno delo «DRVO ŽIVOTA» (2004.godine)Savez Kulture Vojvođanskih Mađarag; Posebno priznanja za vrhunski umetnički doprinos nacionalnoj kulturi u Republici Srbiji (2007.godine) Rešenje predsednika Vlade Republike Srbije Vojislava Koštunice; ZLATNO ZVONCE POPULARNOSTI ZA NESEBIČAN I DRAGOCEN DOPRINOS ULEPŠAVANJU SVETA DETETA (2008.godine) Centar za kulturnu animaciju Novi Sad, MEDALJA ČASTI NOVOG SADA (2013.godine) Ekološki Pokret Grada Novog Sada..

LEKSIKOGRAFIJA

Muzički Lexikon „BRUKHAUS – RIMAN“ Budapest 1985.; „NOVI REVAI LEXIKON“ Hungary 2006,; „LEKSIKON JUGOSLAVENSKE MUZIKE“ Zagreb 1994.; „OXFORD’S – BOOK“ Beograd.; „Ko JE KO U SRBIJI“ Beograd 1991 1995, 1996.; „MUZIČKI BREVIJAR VOJVODINE“ Beograd 1972.; „LEKSIKON UMETNIKA VOJVODINE“ Novi Sad 2001. god., Ecc.

PARTNERI

Gena Dimitrova (Bugarska), Radmila Bakočević (Beograd), Magdalena Kononovici (Strasburg), Danica Mastilović (Hamburg, Metropoliten USA), Božana Ruk – Fočić (Zagreb), Milka Stojanović (Beograd), Lamia Šabić (Pariz ), Dunja Vejzović (Zagreb, Nemačke operske kuće – snimanja sa Karajanom), Irina Arhipova (Moskva), Biserka Cvejić (Beograd, Beč Austrija), Đurđevka Čakaravić (Beograd, Napulj), Elena Obrazcova (Moskva, Metropoliten USA), Mirna Pećile (Milano), Ruža Pospiš – Baldanji (Zagreb, Metropoliten USA), Ljiljana Molnar – Talajić (Zagreb), Gaetano Bardini (Rim, Metropoliten),  Franko Bonanome (Rim), Krunoslav Cigoj (Zagreb), Emil German (Bukurešt), Vahan Marikijan (Jerevan), Vlađislav Pjavko (Moskva), Bruno Sebastijan (Rim, Metropoliten), Vladimir Todorov (Sofija), Francisko Vals (Španija), Oktav Enigarescu (Bukurešt), Radovan Ferdinand (Zagreb), Nikola Mitić (Beograd), Živko Prančev (Sofija, Diseldorf), Đerđ Meliš (Budimpešta), Miroslav Čangalović (Beograd), Rudolf Nemet (Novi Sad), ecc.